Gerçekten uyumak yerine zamanınızı uyumak için boşa mı harcıyorsunuz. Bu konuda tek değilsiniz. Eğer zihniniz uyuyamıyorsa vücudunuzun uyuması çok zordur. Bu durumda uyumaya çaba harcamak zihninizi daha çok yorar ve uyuyamazsınız. İyi bir uyku verimli olabilmek için son derece önemlidir.
Araştırmalara göre zayıf uyku öğrenme,ruh hali ve birçok biyolojik işlevler üzerine olumsuz etkileri olduğunu göstermiştir. Verimli bir uyku ise daha kolay öğrenme ve hatırlama,daha iyi egzersiz yapmanıza… olanak sağlar. Bu yazımızda ise bilime dayalı olarak hızlı olarak uykuya dalmak için yardımcı olacak birkaç madde vereceğiz.
Uyumaya çalışmayın
Bunu sıradışı görebilirsiniz. Fakat bazen bir şey yapmaya çalışırken beyninizin ters tepki verdiğini düşünün. Ters psikoloji uygulamak bazen uyku için yararlı olabilir.
İskoçya’da yapılan araştırmaya göre yatakta uykuya dalmamaya çalışmanın daha verimli olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde başka bir araştırmaya göre uykuya dalmaya çalışmanın verimli olmadığını göstermişlerdir.
Uyumaya çalışmak yerine, kendinizi birkaç dakika uyanık kalmasını çalıştığını söyleyin. Bu durum ters psikoloji yaratacaktır.
Uyarıcıları ortadan kaldırın
Sosyal medyada gezinerek ya da telefonda bir şeyler okuyarak rahatlamak isteseniz de gözlerinizi mavi ışığın etkisinde bırakmak daha uyanık hissetmenize neden olur.
Bunun nedeni elektronik cihazların melatonin hormonunu baskıladığı bulunan mavi ışığı yaymasıdır. Bu cihazları kullanmak zihninizi meşgul tutar. Zihniniz sakin olmadığından verimli bir uyku alamazsınız.
Rutin bir uyku programı oluşturun
Vücut saatiniz rutinden hoşlanır. Düzensiz uyumak uykuya dalmayı ve uyanmayı çok zor hale getirir. Özellikle de uyanma saatine çok dikkat edin. Uyku vaktiniz için dikkat etmeniz gerekenler arasında ise, belirtilen saatten önce uyumamaktır.
Her zaman aynı saatte yatıp kalkmak, vücudun biyolojik saatini ayarlayarak daha verimli bir uyku kalitesini sağlar.
Egzersiz ve beslenme
Düzenli spor yapan kişiler geceleri daha iyi uyurlar. Fakat orta derecede bir egzersiz yapmak ve aşırıya kaçmamak son derece önemlidir. Egzersiz yaptığınız saatinde önemi vardır. Sabah erken saatlerde egzersiz yapmak daha verimlidir. Yemek yeme alışkanlığı da uykuyu etkiler.
Geceleri büyük öğünler yemeyin. Akşam yemeğini daha erken yiyin. Ek olarak şekeri ve işlenmiş karbonhidratları azaltın. Bunlar uyanık olma halini tetikler. Aynı şekilde sigara içiyorsanız uykudan önce içmeyin. Çünkü içerisindeki maddeler yüzünden uykunuzu kaçırabilecek başka bir uyarıcıdır. Ve kafein. Kafeinin alımını yatmadan 6 saat önce tüketmeye çalışın. Bunun yerine geceleri papatya çayı gibi şeyler tüketin. Bu vücudunuzu rahatlatacaktır.
Yatmadan önce vücudunuzu gevşetin
Sıcak bir duş almak, bir kitap okumak veya meditasyon yapmak stresi azaltır ve uyku kalitenizi artırır.
Saate bakmayın
Uyuyamayan insanlar arasında sürekli saate bakmak yaygındır. Bu davranış uykusuzluk konusunda vücudunuzda endişe yaratır. Odanızda saat varsa onu başka yere koyun ve telefondan uzak durun.
Gün ışığı ve karanlık dengesini ayarlayın
Düzensiz ışığa maruz kalmak uyku saatini bozar. Gün boyunca ışığa maruz kalmak vücuduna onun uyanık kalmasını söyler. Gün ışığı ve yapay ışık bu etkileri yapar. Karanlık uykuyu tahrik eder. Araştırmalara göre karanlık, uyku için önemli olan melatonin hormonunu arttırdığını gösteriyor. Bu yüzden geceleri ışıktan kaçın.