Tavsiyeler

Diksiyonunuzu nasıl düzgün hale getirebilirsiniz ?

2 dakika okuma

Güzel bir şekilde konuşmak ister misiniz?  Kim istemez ki! Güzel konuşmak bir sanattır. Konuşarak insanlara kendin üzerinde olumlu etkiler bırakabilirsin. Konuşmak insanlar arasında iletişimi sağlayan en büyük araç. Başarılı bir konuşma için  güzel konuşmak, anlaşılır ve sesi etkili kullanmak  lazım. Bu yazımızda sizler için diksiyonunuzu nasıl daha iyi bir hale getirebileceğinizi yazdık. Gelin geçelim.

Doğru nefes

Doğru nefes almak için diyafram kasını kullanmanız lazım. Yapmanız gereken çok basit. Karnınızda  bir balon olduğunu düşünün. Nefes aldığınız zaman balonun şişmesi gerekiyor. Yani nefes alırken karnınızı şişirin ve nefes verirken karnınızı içeri çekin. Doğru nefes diksiyonunuzu etkileyecektir.

Sakinlik 

Stres ve gerginlik vücudunuzu gerer. Ve doğru hareket edemezsiniz. Bu gerginlik gırtlak, çene ve dudak kaslarında da toplanır. Sonuç olarak bu durum sesinize yansır. Bu durumda konuşurken zorlanırsınız. Ikınır gibi bir haliniz olur. Ve kimse kalabalık bir yerde böyle konuşmak istemez. Yani, Rahat kalmanız önemlidir. 

Asalak kelimelerden kurtulun

Günlük hayatta iletişim kurarken yaptığımız hatalardan birisi de asalak kelimeleri kullanmaktır. Nedir bu asalak kelimeler?  Kısaca şey, e yani, falan, aynen, ııı, eee… gibi kelimelerdir. Fakat bu kelimeleri dümdüz asalak kelime olarak görmeyin. Cümlenin doğru yerinde kullanırsanız hiçbir sorun olmaz. Fakat kullanmazsanız bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin asıl amacı konuşurken zaman kazanmaktır.  Bu tür kelimeleri kullanmaktan vazgeçin. Onun yerine sessiz kalmayı tercih edin.

Odaklı kal

En önemli olan şey. Bir şeyle konuşurken odaklı kalmanızdır.  Konuşurken burdan sonra ne olacak, faturaları ödemiş miydim, akşam maç ne olacak… gibi cümleleri kafanıza takarsanız söylediğiniz şeye odaklı kalmazsınız. Ve diksiyonunuzu kötü bir biçimde etkiler.  Odaklı kalmadığınız zaman saçmalamaya başlarsınız. Dolayısıyla beyniniz ile ağzınız birbiriyle uyumlu hale gelemez.  Ağzınızdan çıkan kelimeleri düzgün telaffuz edemezsiniz.  Konuşacağınız şeye odaklı kalmak yapılması gereken önemli şeydir.

Sesini analiz et

Bunu yapmayı saçmalık olarak görebilirsiniz. Fakat sakın öyle görmeyin! Örneğin, elinize bir yazı alın ve onu okuyun. Bunu  okurken de sesinizi kaydedin. Ondan sonra dinleyin. Sesinizi analiz edin ve hatalarınızın farkına varın. Sesim kalın, sesim çıkmıyor, sesim yüksek… analiz etmeye devam edin. Diksiyonunuzu geliştirmeye bakın. Başkalarına da dinletin. Ve onların analizini dinleyin.  Konuşurken ne zaman sesinizi yükselteceğinizi veya alçaltacağınızı öğrenin. Kontrolsüz yükselmeyin.

Konuşmadan önce sesinizi ısıtın

Olduğundan farklı bir ses ile karşılaşmak istemiyorsanız bunu yapın. Tabii, şarkı söyleyemeyeceğiniz için küçük bir egzersiz yapın. Örneğin ‘’mmmmm’’ diye. Bunu orta şiddetle başlayın. Ondan sonra kademeli olarak düşürmeye devam edin. Birkaç dakika çalıştığınızda sesinizi ısındırmış olacaksınız.

Şiir egzersizleri

Bu egzersiz diksiyonunuzu iyi bir hale getirmek için iyi bir egzersiz olacaktır. Özellikle okurken noktalama işaretlerine dikkat edin. Nerede vurgu yapılacağını görün. İstediğiniz bir şiiri okuyabilirsiniz.

Vurgulara dikkat edin

Virgül, ünlem, soru işareti… bunlara dikkat edin. Siz neye dikkat çekmek istiyorsanız veya neyin altını çizmek istiyorsanız oraya vurgu yapın. Bunlara dikkat edin. İlk başta bunların oturması  zor olacaktır. Ama oturduğu zaman etkileyici bir şekilde konuşmaya başlarsınız.

İlgili Mesajlar
Tavsiyeler

Daha Kolay ve Kaliteli Uyku İçin Tavsiyeler

2 dakika okuma
Tavsiyeler

Gün Boyunca Enerjik Olmak

2 dakika okuma
Tavsiyeler

Erkeklere hediye olarak ne alınabilir?

3 dakika okuma
Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle