Bildiğiniz gibi sosyal medyada soru cevap klasik bir hale geldi. İnsanların zaman kavramının değişmesinden dolayı artık sorulara hızlı cevaplar vermek çok önemli. Bu yüzden kısa bilgiler daha değerli ve daha önemli hale geliyor. Bu yüzden de insanlar sorularına kısa ve bilgilendirici yanıtlar arıyor.
Bizde sizler için evren ve uzaya dair merak edilen soruları cevapladık. Uzayın başlangıç noktasından dünyanın uzay limanlarına ve dahasını cevaplandırdık. Bu yazımızda soru cevap soruları olarak seçtiğimiz başlıklardan memnun kalacağınızı düşünüyoruz. Hazırsanız bilimin bu gizemli sorularına verdiğimiz cevaplara bir bakalım.
En İyi Soru Cevap Soruları; Uzay Dediğimiz Şey Nerede Başlar?

Bu sorunun kolay bir yanıtı var. Uzay, dünya atmosferinin üstünde başlar. Zor tarafı ise o üstün tam olarak neresi olduğudur. Atmosferin birdenbire sona ermediği, aksine gittikçe inceldiği gerçeği belirleyeceğiniz kesin bir üst sınır olmadığı anlamına gelir. Bu durumda bu konuya verilecek soru cevap durumunu zorlaştırır.
Dolayısıyla bu dereceye kadar bu sadece doğru oyun sahasında kolayca akılda kalan bir sayı bulma meselesidir. Sözgelimi NASA ve Amerikan ordusunu kabulüne göre uzay 80,46 km, uluslararası topluluğa göre ise 100 kilometreden başlar. Bu durum soru cevap açısından kafa karışıklığı yaratmaktadır. 20 yüzyılın ortalarında macera Amerikalı uzay mühendisi olan Theodore von Karman basit bir soru sormuştur.
Bu soru, bir uçağı aerodinamik kaldırma yoluyla havada tutmak için gereken hız, hangi yükseklikte yörünge süratini aşacak kadar yüksek olurdur? Bu durum soru cevap oyunu için sorulan güzel bir sorudur. Kendisi gerekli hesaplamaları yaptığı ve yanıtını 100 kilometre gibi hatırlanması kolay bir değere yuvarlamıştır. Bugün bu yükseklik onun onuruna Karman hattı olarak bilinmektedir.
Karşılıklı Soru Cevap İçin Bir Öneri: Dünya Birden Durursa Ne Olur?

Dünya’nın o kadar çok dönme enerjisi o kadar çoktur ki bu enerji insani bir şekilde oluşturulamaz. Bu durumda da soru cevap için çok kısa ve bilgilendirici bir hal almaktadır. Çünkü Dünya’nın dönme enerjisi yaklaşık olarak 200 kentilyon gigajulden daha fazladır. Bu noktada bu enerjiyi tüketmek çok fazla zaman alır.
Aslında enerjinin hepsini kaybetmek, milyarlarca yıl alır. Eğer dünya gelgitle Güneş’e kilitlendiği noktaya kadar yavaşlasaydı bir taraf sürekli gün ışığında kalırdı. Haliyle diğer taraf ise sürekli gece olurdu. Bu durumda soru cevaplama açısından enteresan bir süreçtir. Çünkü dünyanın o kadar çok dönme momentumu var ki dönmesini durdurmak çok zor hatta imkânsız olurdu.
Arkadaşlarla Soru Cevap İçin Bir Öneri; Nerede Bu Uzay Durak Noktaları?

Uzay limanları konusu soru cevap için oldukça ilginç konudur. Çünkü Dünya’nın her yerinde işleyen özel veya devlet tarafından işletilen uzay programlarını bulma ihtimalinizin en yüksek olduğu yere dağılmıştır. Uzay fırlatma rampalarının sayıları günümüz itibari ile 28’dir. Bugün bu limanlardan sadece 22 tanesi aktiftir.
Florida’daki Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi limanların en bilinenidir. Bu yüzden roket fırlatma merkezleri birçok bilim insanı için çok önemlidir. Yeni Zelanda’da özel olarak işaretlenen roket laboratuvarı fırlatma kompleksi bir ticari bir fırlatma alanı olarak hizmet vermektedir. Bu durum soru cevap tekniği açısından da çok önemlidir.
Çünkü Avrupa Uzay Ajansı’nın Fransız Guyanası’ndaki Guyana Uzay Merkezi, Çin’deki Jiu Quan Uydu Fırlatm Merkezi bu limanların başında gelmektedir. Ayrıca Dünya üzerinde Kazakistan’daki Baikonur Uzay Üssü de en iyi bilinenler arasındadır. Bütün bunlara bakıldığında soru cevap için muhteşem bir konu olan uzay limanları bilinmesi gereken konular arasındadır.
Hepimizin Merak Ettiği Soru Cevap Konusu; Alçak Dünya Yörüngesi

Çok basit bir ifade ile alçak dünyayı yörüngesi yani ADY, tam olarak söylediği şeydir. Bu durum soru cevap açısından da çok mantıklıdır. Çünkü ADY, Dünya çevresinde olası sürdürülebilir yörünge aralığının alt ucu boyunca uzanan yükseklikte bulunan bir yörünge uydularıdır. Bu uydulardan çoğu Uluslararası Uzay İstasyonu gibi ADY’de bulunur.
Bir uydunun böyle bir yörüngede kalabilmesi için saatte yaklaşık 28.000 kilometre hıza sahip olması gerekir. Bu hızla Dünya’nın çevresinde bir turunu tamamlaması yaklaşık 90 dakika sürer. Peki ama bu uydu yörüngeleri nelerdir? İlk olarak ADY 100 ila 1500 kilometre arasını kapsar. Bu durum soru cevap için sorular açısından farklı bir yerdedir. Çünkü çoğu uydu ve uluslararası uzay istasyonu alçak dünya yörüngesinde bulunur. İkinci olarak ODY 5.000 ila 10.000 kilometre arasını kapsar.
Üçüncü olarak DSY, yani dünya sabit uyduları Dünya ile aynı hızla dönerler. Dolayısıyla bu uydulara bakıldığında sanki gökyüzünde yer alan sabit cisimlermiş gibi görünürler. Bu noktada soru cevap için farklı kademelerde vardır. Dördüncü olarak ise numara YDEY buludur.
Soru Cevap İçin Komik Bir Soru; Astronotlar Tuvalet İhtiyaçlarını Nasıl Giderir?

Bu soru, soru cevap sorularımız arasında belki de en merak edilen sorulardandır. Çünkü düşünülenin aksine yer çekimsiz ortam da astronotlar dünyadaki herhangi biri gibi ihtiyaçlarını giderirler. Sadece ilgili atık, gitmesi gereken yere, yer çekimi yerine hava akımı yardımı ile yönlendirilir. Ayrıca uzay tuvaletlerinin sistemleri ve gerektirdiği materyaller yüzünden çok pahalı eşyalardır.
Öyle ki Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki son tuvaletin geliştirilmesi 23 milyon dolara mal olmuştur. Uzay tuvaleti olarak bilinen sistemler bizim bildiğimiz tuvaletlerin aksine çok karmaşık bir yapıdadır. Dolayısıyla daha önce de söylediğimiz gibi pahalı eşyalar kategorisinde bulunmaktadır. Bu noktada ise soru cevap yazımızda yer alan bu konu çok daha fazla ilgi çekmektedir. Bu yüzden akıllarda yer alan bu soruyu gidermek adına bunlar söylenebilir.